Skip to main content

Mere end 500 ståldøre til Amagerværket

14. maj 2019


DAN-doors A/S leverer mere end 500 højt specialiserede døre i syrefast, rustfrit stål til den store udbygning af Amagerværket i København

Bag BIGs højt profillerede forbrændingsanlæg med skibakke på taget, Amager Bakke, ligger Hofors endnu større anlæg, Amagerværket. Kraftvarmeværket, der leverer fjernvarme til 500.000 borgere i hovedstadsområdet, undergår i disse år en større ombygning, der blandt andet indebærer tilføjelsen af en biomassefyret kraftværksblok kaldet Bio4. Gottlieb Paludan Architects er arkitekter på det store projekt. Dør- og port producenten DAN-Doors leverer over 500 højt specialiserede døre til projektet.

– Vi kom ind i opgaven gennem arkitektfirmaet Gottlieb og Paludan. Vi havde repræsentanter fra både dem og Hofor ovre en hel dag i vores hovedkvarter i Stilling ved Skanderborg, hvor vi også har et omfattende showroom. Her fortalte vi om vores kompetencer og diskuterede krav og løsninger til projektet, og det endte altså i sidste ende med, at vi fik opgaven, fortæller Per A. Pedersen, der er Group Sales & Marketing Manager i DAN-Doors.

Firmaet har siden 1983 produceret og solgt højt specialiserede dør- og portløsninger til primært fødevareindustrien i Danmark, Sverige og Norge, men sælger i dag til mange andre industrier, som har behov for specialfremstillede døre og porte i rustfrit stål. Endvidere har DAN-Doors efterhånden eksporteret til mere end 100 lande verden over og kan med rette kalde sig for en internationalt orienteret virksomhed.

Over 500 døre og porte

– Vi har allerede været i gang med opgaven i et års tid, og der vil nok gå mindst et år, før byggeriet bliver afsluttet. Vi leverer over 500 døre til blandt andet det nye kraftvarmeværk og sorteringsanlægget. Der er tale om meget specielle løsninger, hvor næppe to døre er ens. Vi taler 1-fløjede ståldøre til deres produktion og også meget store 2-fløjede døre ind til turbinerum og højspændingsrum. Dørene er helt op til tre meter brede og tre-fire meter høje. Der er også meget høje krav til sikkerhed på anlægget, så mange af dørene skal have motorlåse til kortlæser, siger Per A. Pedersen.

– Vi benytter en af de højeste kvaliteter i rustfrit, syrefast stål AISI 316. Det er den samme kvalitet, som man bruger offshore, fordi anlægget er så tæt på vandet, og fordi klimaet inde i bygningen kræver det. Vi bruger den kvalitet stål ikke alene til selve dørene, men også til alle tilbehørsdelene: hængsler, dørgreb og låsekasser. Der er også høje brandkrav til de fleste af dørene, som skal følge de nyeste europæiske standarder. Enkelte steder, hvor der er eksplosionsrisiko, er der også krav til trykcertificering af dørene, som f.eks. skal kunne klare et tryk på 2.000 kilo, og så er der selvfølgelig skrappe krav til støjdæmpningen af hensyn til personalet, forklarer chefkonsulent Peter Dybdal fra DAN-Doors.

Omdrejningspunkt i Danmark

– Arkitekterne har mange ønsker til specielle detaljer og løsninger, baseret på deres erfaringer fra andre kraftvarmeværker og de arkitektoniske hensyn. Disse ønsker indpasser vi så sammen med vores egne ingeniører og konstruktører i vores forslag til løsninger. Nogle løsninger tager udgangspunkt i vores standarddøre, men mange af dørene er så specielle, at man ikke længere kan betragte dem som standard hyldevare, fortæller Per A. Pedersen.

– Selve produktionen til dette projekt foregår sammen med vores partner i Estland, som har et enormt og helt moderne produktionsapparat, som man ikke finder hos nogen producenter i Danmark. Vi har arbejdet sammen med dem i syv år, hvor vi har delt knowhow, og de er nu utrolig dygtige til at lave døre ståldøre i ”DAN-doors-kvalitet”. Når vi har fået beskrivelser og krav på den enkelte dør fra bygherre og arkitekt, så udarbejder vi tegningerne og finder de helt rigtige praktiske løsninger hos DAN-doors. Omdrejningspunktet for vores virksomhed er i Danmark, hvor vi har al vores knowhow om produkterne og ikke mindst ekspertisen i at styre store sager som denne. Vi arbejder også i øjeblikket på projekter som kæmpehotellet The Hub i Oslo med mere end 800 værelser og Campus Ås, som er en veterinærhøjskole i Norge med en ekstrem stor mængde forskellige løsninger. Størstedelen af vores leverancer og produkter bliver fremstillet på vores fabrik i Danmark, men samarbejdet med produktionspartnere i Estland, Holland, Belgien og England giver os meget større spændvidde og fleksibilitet, når vi skal levere komplette og optimale løsninger til vores kunder, forklarer Per A. Pedersen.

Dørene bygges i AISI 316, en af de højeste kvaliteter i rustfrit, syrefast stål. Det er den samme kvalitet, som man bruger offshore, fordi anlægget er så tæt på vandet, og fordi klimaet inde i bygningen kræver det.